پاندمی کرونا پرده پایانی سیطره دلار بر اقتصادجهان؟

به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، خبرنگاران: پس از 3 سال دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا سوءاستفاده از موقعیت غالب آمریکا در سیستم پولی و اقتصادی جهانی به واسطه دلاریزه بودن سیستم اقتصادی جهان با پاسخ فاجعه آمیز دولت وی به بیماری همه گیر همزمان کووید-19 باعث افزایش فرسودگی باور به دلار خواهد شد.

پاندمی کرونا پرده پایانی سیطره دلار بر اقتصادجهان؟

از وبسایت وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی دیدن نمایید.

به گزارش خبرنگارانچنانچه روزهای امتیاز ویژه آمریکا به سرانجام برسد، خیلی چیزهای دیگر نیز به همین سرنوشت دچار خواهند شد.

با آغاز بحران کووید-19، به نظر می رسد ایالات متحده یک پدیده کاملا جدی را ایجاد نموده است که روانشناسان آن را اختلال تجزیه هویت یا چند شخصیتی می نامند که همزمان دو یا چند شخصیت متمایز (در اینجا 2 شخصیتی مد نظر است) را در خود گنجانده اند.

از یک سو، فدرال رزرو ایالات متحده مسوولیت نقش رهبری در امور بین الملل را بر عهده گرفته است، همان طور که در طول بحران جهانی مالی 2008 این نقش را ایفا کرد. در ماه مارس ، فدرال رزرو به سرعت شبکه ای از توافق های مبادله ارزی دو جانبه را با حدود 14 بانک مرکزی خارجی احیا و تسهیلات بازپرداخت (repo) جدیدی را برای یک مجموعه حتی گسترده تر از مقامات پولی معرفی کرد و به این ترتیب از عرضه کافی دلار آمریکا برای تامین جهانی اطمینان حاصل کرد. آمریکا بار دیگر به آخرین سرپناه وام دهندگی در جهان تبدیل شده است. از طرف دیگر، رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، به طور غیر مسوولانه این عقیده را رد کرد که برای مقابله با تاثیر کووید-19 بر سلامت عمومی و فعالیت های مالی، به همکاری های بین المللی نیازمند است. او به اصل اول آمریکا اتکا دارد، به این معنی که سایر دولت ها باید برای هرگونه رهبری، به دنبال گزینه دیگری بگردند. هنگامی که این فرصت را فراهم کرد، دولت ترامپ روشن ساخته است که به تنهایی و صرفا در راستای منافع ملی عمل خواهد نمود، همانطور که توسط جهان بینی کوتاه بینانه رئیس جمهور تعریف شده است. این نمایش هویت های متناقض، به سختی نشانه آمادگی آمریکایی است و همچنین ارزش دلار آمریکا، ارز غالب جهان را رقم نمی زند. هرچه آمریکا طولانی تر 2 چهره را به پیش برد، محتمل است از موقعیت طولانی مدت خود در بالای سیستم پولی و مالی بین المللی سقوط کند. از این گذشته، سرمایه گذاران بین المللی و دولت های خارجی چقدر دیگر به پول یک شریک فزاینده غیرقابل اعتماد خواهند کرد؟ برای اطمینان، در حال حاضر ریسک زیادی برای خروج گسترده از دلار وجود ندارد. آخرین اقدامات فدرال رزرو پاسخی به تقاضای بیشتر برای دلار است (به جای حمایت از فروش به دلیل ترس اجتماعی). این نشان می دهد که، در هر صورت، بحران کووید-19 تاکید نموده است که نقش حیاتی به عنوان پناهگاه امن نهایی است. با این وجود، قبل از فوران همه گیری، به طور فزاینده ای آشکار شد که در میان سرمایه گذاران و بانک های مرکزی به دلیل رفتار غیرقابل پیش بینی در سراسر جهان، نسبت به استفاده غیرقانونی ترامپ از مجازات های مالی برای مجازات کشورهایی مانند ایران و همچنین هر کشوری که با آن تجارت کند، از جمله متحدان ایالات متحده، نارضایتی قابل توجهی وجود دارد. ترامپ با استفاده از دلار به عنوان سلاح از نقش اصلی آن دربازار های بین المللی، مدت ها است که دیگر کشورها را به آتش سوق می دهد.

به ویژه ، چین به طور فزاینده ای در تبلیغ رهنمودها به عنوان جایگزینی برای دلار عمل نموده است، به ویژه با باز کردن تدریجی 13 هزار میلیارد دلار اوراق قرضه داخلی خود (رتبه دوم جهان) برای سرمایه گذاران نهادی خارجی. به همین ترتیب، کشورهای اروپایی ساز و کار جدیدی را ایجاد نموده اند که به طور خاص برای دور زدن تحریم های ایالات متحده بر صادرات نفت ایران طراحی شده است. با وجود گرسنگی که به آرامی اثرات مخرب خود را به مردم نشان خواهد داد، همه گیری به ناچار زخم را حتی گسترده تر می نماید. این به نوبه خود تاثیرات گسترده ای برای نقش آمریکا در جهان و در نهایت نظم بین المللی پس از جنگ به رهبری ایالات متحده خواهد داشت. سهم اسکناس پشت سبز آمریکا از قدرت ایالات متحده به خوبی درک شده است. به عنوان صادرکننده ارز غالب جهان، آمریکا مدت ها از این قدرت بهره مند است. اما با این شرایط، نقش دلار در سیستم پولی مالی جهان روبه اضمحلال خواهد رفت.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 3 مرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: aliporerahmati.ir شناسه مطلب: 325

به "پاندمی کرونا پرده پایانی سیطره دلار بر اقتصادجهان؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پاندمی کرونا پرده پایانی سیطره دلار بر اقتصادجهان؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید