طرز تهیه خورش غوره مسما مجلسی
به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، خورش غوره مسما از جمله خورش های ایرانی است که بدون شک برای بسیاری از افراد محبوب است. ترکیب ترشی غوره با مرغ مغزپخت، بادمجان سرخ شده و سس، غذایی ملسی می سازد که تا مدت ها زیر زبانتان طعم آن باقی خواهد ماند. اگر شما هم هوادار غذاهای ترش و ملس مثل آش غوره هستید، با این مطلب همراه شوید تا طرز تهیه خورش غوره مسما با مرغ را به روش مجلسی آموزش ببینید.

مواد لازم برای تهیه خورش غوره مسما
- مرغ (ترکیب ران و سینه، یا ران یا سینه) 4 تا 5 تکه
- بادمجان 3 تا 4 عدد
- گوجه فرنگی گیلاسی 100 گرم
- غوره پاک نموده 1 پیمانه
- پیاز سفید میانه 1 عدد
- رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
مراحل طرز تهیه خورش غوره مسما
مرحله اول: سرخ کردن مرغ
برای درست کردن یک خورش غوره مسما مجلسی و جا افتاده، در مرحله اول باید به سراغ آماده کردن مرغ ها بروید. شما می توانید بر اساس ذائقه و سلیقه خود از بخش های مختلف گوشت مرغ، مثل گوشت ران یا سینه یا ترکیب هر دو بهره ببرید. بهتر است به ازای هر یک نفر، یک تکه مرغ در نظر بگیرید.
مرغ ها را بشویید و رگ و پی و پوست اضافه آن ها را بگیرید. سپس سطح مرغ ها را با کمی زردچوبه و فلفل سیاه مزه دار کنید.
در قابلمه کمی روغن بریزید و پس از اینکه روغن گرم شد، مرغ ها را در آن سرخ کنید. صبر کنید تا دو طرف مرغ ها سرخ و طلایی شوند، سپس آن ها را از قابلمه خارج کنید.
نکته: در این مرحله می توانید علاوه بر روغن، از کمی کره برای خوش طعم کردن مرغ ها در حین سرخ شدن بهره ببرید.
مرحله دوم: تفت دادن پیاز و آماده کردن خورش
پس از اینکه مرغ های سرخ شده را از قابلمه خارج کردید، پیاز را به صورت نگینی خرد نموده و داخل همان قابلمه سرخ کنید. پس از سرخ و طلایی شدن پیازها، به آن ها ادویه ها شامل نمک، زردچوبه و فلفل را به همراه رب گوجه فرنگی اضافه کنید.
صبر کنید تا رب کمی تفت بخورد و عطر و رنگ آن آزاد گردد، سپس مرغ های سرخ شده را به قابلمه اضافه کنید.
حالا روی مرغ ها حدود 3 لیوان آب جوش بریزید و در قابلمه را بگذارید. اجازه بدهید تا خورش شما به مدت حداقل 1/5 ساعت بپزد و طعم ها با هم ترکیب شوند.
مرحله سوم: گرفتن تلخی بادمجان ها
در این مرحله ابتدا بادمجان ها را بشویید و خشک کنید. پوست بادمجان ها را گرفته و کلاهک بالایی آن ها را هم جدا کنید. حالا بادمجان ها را به صورت ورقه ای یا حلقه ای (با توجه به میزان بادمجان ها) خرد کنید.
برای اینکه بادمجان شما طعم تلخی نداشته باشد و خورش شما را خراب نکند، باید تلخی آن ها را بگیرید. برای این کار، 2 طرف سطح بادمجان ها را نمک پاشی کنید. اجازه بدهید تا بادمجان ها به مدت 30 دقیقه تا یک ساعت استراحت نمایند. پس از گذشت این مدت متوجه می شوید که بادمجان ها عرق نموده اند و از سطح برش آن ها نوعی شیره بیرون زده است. شیره مورد نظر را با دستمال خشک کنید.
مرحله چهارم: سرخ کردن بادمجان ها
حالا وقت آن رسیده که بادمجان ها را سرخ کنید. پس در یک ماهیتابه با میزان مناسب، روغن بریزید و صبر کنید تا گرم گردد. سپس بادمجان ها را یکی یکی در روغن انداخته و 2 طرفشان را تا زمان طلایی شدن سرخ کنید.
نکته: برای اینکه بادمجان شما روغن کمتری به خودش بگیرد، می توانید قبل از سرخ کردن بادمجان ها، سطح آن ها را با کمی ماست آغشته کنید. بعلاوه می توانید به جای سرخ کردن بادمجان ها، آن ها را در هواپز گریل کنید.
مرحله پنجم: اضافه کردن غوره و بادمجان به خورش
بعد از گذشت حدود 1/5 ساعت از زمان پختن مرغ، به قابلمه خورش سر بزنید تا از مغزپخت شدن مرغ ها مطمئن شوید. حالا غوره های پاک نموده و دم گرفته را به همراه بادمجان های سرخ شده و گوجه فرنگی گیلاسی به خورش اضافه کنید.
در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید تا خورش شما به مدت 40 دقیقه دیگر روی حرارت بماند تا پخت آن تکمیل گردد.
حالا خورش غوره مسما با مرغ شما آماده است و می توانید آن را در کنار پلو و مخلفاتی چون سبزی خوردن، ماست و خیار و زیتون پرورده محلی سرو کنید. نوش جان.
برای تهیه برنج خورشت خود می توانید هم آن را آبکش کنید هم کته. اگر دوست دارید روش های مختلف تهیه برنج را بدانید به مطلب طرز تهیه برنج در خبرنگاران مراجعه کنید.
نکات تکمیلی طرز تهیه خورش غوره مسما با مرغ
در این مطلب با روش درست کردن خورش غوره مسما به صورت بسیار ساده و آسان آشنا شدیم. این خورش می تواند یکی از لذیذترین غذاها برای علاقه مندان به غذاهای ملس و کمی ترش باشد. در ادامه، نکات تکمیلی برای درست کردن خورش غوره مسما را آنالیز می کنیم.
فواید و مزایای غوره
غوره که در بعضی از غذاهای ایرانی مثل خورش غوره بادمجان و آش غوره با لپه استفاده می گردد، از جمله مواد اولیه ای است که با خواص خاص خود همراه است. از جمله خواص غوره و آبغوره می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- یاری به هضم غذا: غوره با افزایش شیره معده و ترشح آنزیم ها، سیستم گوارش را تحریک می نماید و به هضم بهتر غذا و تسکین سوء هاضمه یاری می نماید.
- سم زدایی از کبد: انگور نرسیده یا همان غوره، دارای خواص سم زدایی است که به پاکسازی کبد و بهبود عملکرد آن یاری می نماید و خطر بیماری های کبدی را کاهش می دهد.
- تنظیم کلسترول: اسیدهای موجود در انگور نارس به کاهش کلسترول LDL (کلسترول بد) و افزایش کلسترول HDL (کلسترول خوب) یاری می نمایند و سلامت قلب و عروق را ارتقا می دهند.
- کنترل قند خون: غوره می تواند برای مدیریت سطح قند خون مفید باشد و آن را به یک غذای مفید برای افراد مبتلا به دیابت تبدیل می نماید.
- اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی: غوره که سرشار از آنتی اکسیدان است، به خنثی کردن رادیکال های آزاد مضر در بدن یاری می نماید و التهاب و استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد.
با توجه به این فواید و مزایا می توانید این ماده اولیه را در فصل رسیدن غوره یعنی تابستان ذخیره و فریز نموده و در کل طول سال در غذاهای مختلف مثل خورش غوره مسما از آن بهره ببرید. بعلاوه علاوه بر خورش ها، غوره به صورت غوره شور هم قابل استفاده است و به یک چاشنی خوشمزه و لذیذ در کنار انواع غذاهای ایرانی تبدیل می گردد.
طرز تهیه غوره مسما با گوشت
خورش غوره مسما عموما در بیشتر استان های کشور با گوشت سفید (مرغ) تهیه می گردد. همنشینی مرغ با بادمجان و غوره در این خورشت، طعمی بسیار لذیذ و دلچسب پیدا می نماید. با این حال شما می توانید بنا به سلیقه خود، خورش غوره مسما را با گوشت قرمز هم تهیه کنید.
برای درست کردن غوره مسما با گوشت به گوشت خورشتی نیاز دارید. شما می توانید هم از گوشت گوسفند و هم گوساله بهره ببرید. البته در نظر داشته باشید که مدت زمان لازم برای پختن گوشت قرمز دو برابر گوشت سفید است و این عامل، زمان پخت غذای شما را طولانی تر می نماید. طرز تهیه خورشت غوره با گوشت تکه ای را هم می توانید در خبرنگاران با جزییات کامل مطالعه کنید.
طرز تهیه خورش غوره با مرغ بدون بادمجان
خورش غوره با مرغ دیگر روش برای درست کردن مسمای غوره و مرغ است، با این تفاوت که در این دستور تهیه بادمجان از مواد اولیه تهیه غذا حذف می گردد.
طرز تهیه خورش غوره مسما گیاهی
در نهایت، به روش درست کردن خورش غوره مسما گیاهی می رسیم که مناسب برای افرادی است که رژیم های غذایی خاص دارند یا گیاه خوار هستند. در این روش شما از هیچ نوع پروتئین حیوانی استفاده نمی کنید.
برای درست کردن خورش غوره مسما بدون مرغ، ابتدا باید بادمجان ها را جداگانه سرخ کنید و کنار بگذارید. سپس پیازها را سرخ نموده و به آن رب گوجه فرنگی و ادویه ها را اضافه کنید. حالا بادمجان ها را در قابلمه حاوی پیاز بچینید و غوره ها را به همراه 2 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و صبر کنید تا آب خورشت به غلظت بیاید. البته در این روش می توانید از قارچ به عنوان جایگزین پروتیین در غذای خود بهره ببرید.
منبع: کتاب کاله