طرز تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند
به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، افراد زیادی هستند که ترجیح می دهند هر ساله به مقدار مصرف سالیانه خانواده، در منزل رب خانگی تهیه نمایند. تهیه رب خانگی شاید قدری زمان بر باشد اما پس از تماشا و چشیدن نتیجه کار قطعا به این نتیجه می رسیم که زحمات ما ارزشش را داشته است. گوجه فرنگی ماده غذایی مفید و پرکاربردی است که از تهیه چاشنی های مختلفی مانند سس گوجه و ترشی سالاد مشهدی گرفته تا غذاهایی مانند آش گوجه و دلمه گوجه فرنگی به کار می رود. رب گوجه فرنگی چند ماده اولیه ساده دارد و طرز تهیه آن نیز چندان سخت نیست. به این شرط که هنگام تهیه رب گوجه خانگی، فوت وفن هایی که باید در حین پخت و نگهداری آن رعایت کرد را بدانیم. پس اگر در پی طرز تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند هستید، با خواندن این مطلب می توانید آن را بیاموزید.
مواد اولیه برای تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند
- گوجه فرنگی رسیده 2 تا 3 کیلوگرم
- روغن مایع 3 قاشق غذاخوری
- نمک 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه رب گوجه خانگی
1. شستن و آماده کردن گوجه ها
برای تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند حتما هنگام خرید در انتخاب گوجه ها دقت کنید. سعی کنید گوجه هایی که انتخاب می کنید کاملا رسیده باشند اما هرگز گوجه فرنگی های ترشیده و خراب را انتخاب نکنید. تهیه رب با گوجه پوسیده موجب می گردد که فرایند نگهداری رب گوجه فرنگی به درستی انجام نگردد و رب در طولانی مدت کپک بزند. در نتیجه ما به 2 تا 3 کیلوگرم گوجه کاملا رسیده نیاز داریم. دقت داشته باشید که این میزان به عنوان میزان پایه در نظر گرفته شده و اگر قصد دارید میزان بیشتری رب درست کنید می توانید با رعایت نسبت مواد، میزان آن را زیاد کنید. در ابتدای کار گوجه فرنگی ها را کاملا شسته و آن ها را به صورت چهار قاچ برش بزنید.
2. پوره کردن گوجه فرنگی
بعد از اینکه گوجه فرنگی ها را برش دادید، آن ها درون بلندر یا غذاساز ریخته و پوره کنید. اگر ظرف غذاساز شما زیاد بزرگ نیست و همه گوجه ها را نمی توانید همزمان پوره کنید، حتما فرایند پوره کردن را در دو یا چند مرحله انجام بدهید. بعد از اینکه گوجه ها پوره شدند، آن ها را به یک ظرف بزرگ انتقال بدهید تا آماده صاف کردن شوند.
3. صاف کردن پوره گوجه
برای این کار یک آبکش یا صافی را روی یک کاسه بزرگ قرار بدهید و میزانی از پوره گوجه را درون آن بریزید. حالا با استفاده از قاشق یا دست تمیز، گوجه فرنگی ها را به سطح آبکش فشار بدهید تا آب آن از پوست گوجه و هسته ها جدا شده و از طرف دیگر صافی خارج گردد. این کار را می توانید در دو الی سه مرحله انجام دهید. اگر به داشتن گل وگیاه علاقه داشته یا باغچه کوچکی در منزل خودتان دارید، می توانید تفاله های به جامانده حاصل از پوره را جلوی آفتاب خشک کنید و دانه های حاصل را درون باغچه بکارید تا بعد از مدتی گیاه گوجه فرنگی داشته باشید.
4. جوشاندن آب گوجه فرنگی
بعد از صاف کردن تمامی پوره، آب گوجه جمع شده در ظرف را به یک قابلمه یا ماهیتابه پهن منتقل کنید و روی حرارت میانه قرار بدهید تا آغاز به جوشیدن کند. هر چند دقیقه یک بار گوجه ها را هم بزنید تا ته نگیرند. گوجه فرنگی درون قابلمه باید تا حدی بجوشد که آب آن کاملا خشک گردد و حاصل آن یک مایع کاملا غلیظ باشد. بهتر است ظرفی که برای پخت رب انتخاب می کنید دیواره های بلندی داشته باشد تا زمانی که رب در حال غلیظ شدن و حباب زدن است، ذرات گوجه فرنگی به اطراف نپاشند. اگر مایل باشید برای این کار می توانید از آرام پز نیز بهره ببرید. اما توجه داشته باشید که نباید روی آن در بگذارید. اگر دوست دارید که در نهایت رب لطیف تری داشته باشید، می توانید در این مرحله نیز با استفاده از یک هم زن برقی، یک بار دیگر گوجه ها را درون قابلمه هم بزنید.
5. افزودن نمک و روغن به رب
در طرز تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند، ضروری است اجازه بدهید که آب گوجه ها به خوبی کشیده شده و رب شما کاملا غلیظ گردد. چراکه اگر رب آبدار باشد مدت زمان نگهداری آن کاهش پیدا نموده و به سرعت کپک می زند. برای اطلاع از میزان آب گوجه ها می توانید هنگام غلیظ شدن رب یک یا دو قاشق از آن را برداشته و کنار یک بشقاب بریزید. ظرف را برای مدتی با حالت شیب دار قرار بدهید تا بتوانید مشاهده کنید که چه میزان آب در طرف دیگر ظرف جمع می گردد. سعی کنید این میزان را به حداقل برسانید. در مدت زمان غلیظ شدن رب گوجه حتما آن را مرتب هم بزنید که ته نگیرد و رب شما طعم سوختگی نداشته باشد. نمک و روغن مایع را پس از غلیظ شدن رب به آن اضافه کنید. بهتر است طعم رب به اصطلاح کمی خوش نمک باشد، به این علت که عمر رب گوجه فرنگی شما را طولانی تر می نماید.
6. منتقل کردن رب گوجه درون ظرف نگهداری
پس از آماده شدن رب گوجه، نوبت به منتقل کردن آن به ظرف مخصوص نگهداری است. برای این کار باید حتما اجازه بدهید رب کاملا خنک گردد و سپس آن را بسته بندی کنید. ظرفی که برای نگهداری رب گوجه استفاده می کنید باید کاملا تمیز و خشک شده باشد. اگر ظرف شما گرد و غبار یا رطوبت داشته باشد، رب شما ظرف مدت چند روز کپک می زند. بعد از اینکه رب را درون ظرف ریختید، روی آن را صاف کنید و قبل از بستن در ظرف، یک قاشق روغن مایع روی رب بریزید. این کار باعث ماندگاری بیشتر رب خواهد شد. سپس در ظرف را بسته و آن را درون یخچال نگه دارید. از این رب خوشرنگ می توانید در تهیه انواع خورشت و سوپ های مختلف مانند سوپ بلغور گندم بهره ببرید.
سوالات متداول درباره طرز تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند
تا اینجا با هم طرز تهیه رب گوجه خانگی را یاد گرفتیم و نکاتی را حین آموزش تهیه رب به شما یادآوری کردیم. در این قسمت به چند سوال پرتکرار و فوت وفن های تهیه رب خانگی پاسخ می دهیم.
چه عواملی در تهیه رب خانگی با ماندگاری بالا موثر است؟
از گذشته تا امروز همیشه نکاتی برای تهیه رب گوجه فرنگی خانگی مطرح شده اند که بعضی از آن ها به وسیله مادرها و مادربزرگ ها به نسل تازه رسیده است. دانستن بعضی از این نکات به شما یاری می نماید تا رب خانگی با ماندگاری بالایی داشته باشید. مثل اینکه شما می توانید به میزان مصرف روزانه تان رب کنار گذاشته و باقی آن را درون فریزر قرار دهید. یا استفاده از میزان درست نمک و روغن نیز می تواند به ماندگاری بالای رب یاری کند.
رعایت چه نکاتی باعث می گردد رب خانگی کپک نزند؟
نکته مهم این است که آب گوجه فرنگی باید به خوبی تبخیر شده و رب کاملا غلیظ گردد. اگر رب به حد خوبی غلیظ شده باشد به کفگیر نمی چسبد و از روی آن سُر می خورد. نکته مهم بعدی این است که حتما اجازه بدهید رب خنک گردد و سپس آن را درون یخچال قرار دهید. تفاوت دمای بالا روند رشد کپک را تسریع می نماید.
چطور می توانیم رب خانگی خوشرنگ داشته باشیم؟
برای داشتن رب خانگی خوشرنگ بهتر است هنگام پخت رب از یک کفگیر چوبی برای هم زدن آن بهره ببرید. عده ای معتقدند استفاده از کفگیر های فلزی یا پختن رب درون قابلمه ای به جز قابلمه روحی، رنگ آن را تیره می نماید. علاوه بر این ها بهتر است نمک را در آخر به رب اضافه کنید چراکه افزودن نمک در ابتدای کار موجب کدر شدن رنگ آن می گردد.
منبع: کتاب کاله