4 روش آسان تهیه مویز ارگانیک و بدون تیزاب در خانه
به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، در این مقاله قصد داریم درست کردن مویز خانگی را به شما آموزش بدهیم. مویز نوعی کشمش است که از انگور سیاه یا انگور قرمز بی دانه به دست می آید. این خشکبار خوشمزه و محبوب دارای خواص بسیار زیادی است و خوردن آن به همه افراد در هر سن و سالی توصیه می گردد. مویز خانگی و بدون تیزاب گزینه بسیار مناسبی برای خانم های باردار و بعلاوه، به شمار میرود. شما می توانید این خوراکی خوشمزه و مفید را در منزل تهیه نموده و به جای قند همراه با چای نوش جان کنید. بعلاوه، می توانید از مویز در تهیه انواع کیک، شیرینی و دسر بهره ببرید. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه مویز سیاه در خانه بدون تیزاب به چند روش مختلف را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه مویز خانگی بدون تیزاب
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
انگور سیاه بی دانه یا انگور شاهانی | به مقدار دلخواه |
محلول ضدعفونی سبزیجات، سرکه سفید و نمک | برای شستن انگورها |
مراحل طرز تهیه مویز خانگی در آفتاب
درست کردن مویز خانگی بدون تیزاب را مرحله به مرحله دنبال کنید.
مرحله اول: انگورها را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کشمش مویز خانگی، خوشه های انگور را با یاری قیچی به قطعات کوچک تر تقسیم کنید. در حین انجام این کار، حتما انگور را از ساقه بگیرید تا به حبه های آن فشار وارد نگردد. به این ترتیب، از لهیده شدن و خراب شدن دانه های انگور جلوگیری می کنید. ضمناً، حبه های گندیده و معیوب را نیز جدا کنید تا موجب پوسیدگی و کپک زدن باقی دانه ها نشوند.
مرحله دوم: انگورها را ضد عفونی کنید
حالا، خوشه های کوچک انگور را به خوبی بشویید و ضد عفونی کنید تا ترکیبات زیان آور و بقایای لارو حشرات و انگل ها کاملا تمیز شوند. برای ضد عفونی کردن انگور می توانید از محلول ضدعفونی نماینده سبزیجات یا ترکیب نمک و سرکه بهره ببرید.
برای این منظور، ابتدا انگورها را با آب سرد به خوبی بشویید. سپس، ظرف مناسبی را پر از آب کنید و مقداری مایع ضدعفونی نماینده سبزیجات در آب بریزید. انگورها را برای 3 الی 4 دقیقه در این محلول غوطه ور کنید. پس از گذشت این مدت، آب ظرف را خالی نموده و انگورها را به دقت آبکشی کنید.
اگر هم محلول ندارید، به ازای هر لیتر آب، نصف لیوان سرکه سفید و یک قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. حالا، انگورها را برای 5 دقیقه در محلول آب، سرکه و نمک غوطه ور کنید. در نهایت، انگورها را در سبد بریزید و به خوبی آبکشی کنید و کنار بگذارید تا آب اضافی آن ها خارج گردد.
مدتی صبر کنید تا همه انگورها کاملا خشک شوند. با انجام این روند، می توانید مطمئن باشید که بقایای آفت کش ها، سموم، گرد و غبار و همه آلودگی ها و انگل ها کاملا از روی خوشه های انگور رفع شده است.
برای خرید محلول ضدعفونی میوه و سبزیجات، سرکه و نمک می توانید به روش های اینترنتی و به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: انگورها را در معرض آفتاب قرار دهید
در این مرحله از طرز تهیه مویز با انگور سیاه، بسته به حجم انگورها می توانید تعدادی سینی بزرگ را انتخاب کنید و کف سینی ها را با پارچه های نخی تمیز بپوشانید. سپس، انگورهای شسته و خشک شده را روی پارچه بگذارید و در معرض آفتاب قرار دهید.
مراقب باشید، انگورها روی یکدیگر انباشته نشوند. در غیر این صورت، ممکن است به جای مویز شدن، گندیده شوند. برای جلوگیری از این موضوع، پیشنهاد می کنیم هر روز به انگورها سر بزنید و آن ها را جابه جا و پشت و رو کنید. در این روش، بسته به دمای محیط و مقدار آفتابی بودن منطقه، حدود 15 تا 30 روز زمان ضروری است تا انگورهای شما مویز شوند.
مرحله چهارم: شاخه های اضافی انگورها را جدا کنید
پس از گذشت این مدت، همه انگورها کاملا خشک شده و تبدیل به مویز شده اند. حالا، وقت آن است که چوب و ساقه های اضافی را جدا کنید. طبیعتا شما می توانید ساقه های بزرگ تر را به راحتی جدا کنید و دور بریزید. اما در این مرحله از طرز تهیه مویز شاهانی، برای تمیز کردن دُم مویزها، کافی است آن ها را در کیسه بریزید و برای 2 ساعت در فریزر بگذارید.
سپس، مویزها را از فریزر بیرون بیاورید و در میان یک دستمال نخی بریزید. با یاری دستمال، مویزها را بین دستان خود به آرامی ماساژ دهید تا اغلب چوب های کوچک کنده شوند.
مرحله آخر: مویز را نوش جان کنید
حالا که طرز خشک کردن انگور سیاه را یاد گرفتید، می توانید مویز خانگی پر خاصیت و خوشمزه را درست نموده و به جای قند همراه با چای نوش جان کنید. ضمناً، شما می توانید این خشکبار مفید را به عنوان میان وعده مدرسه و زنگ سرگرمی در کیف بچه ها بگذارید یا در تهیه و شیرینی و به کار برید.
ضمناً شما می توانید انواع خشکبار از جمله کشمش و مویز را از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی تهیه کنید.
طرز تهیه مویز با آب جوش
روش درست کردن مویز با آب جوش هم مشابه طرز تهیه مویز خانگی در آفتاب است. با این تفاوت که پس از شستن و ضد عفونی انگورها، باید آن ها را برای چند ثانیه در آب جوش بگذارید. سپس، انگورها را در سبد بریزید و منتظر بمانید تا کاملا خشک شوند. در ادامه، می توانید انگورها را به همان ترتیبی که قبلا گفتیم در معرض تابش آفتاب قرار دهید تا مویز شوند.
طرز تهیه مویز در فر
برای درست کردن مویز در فر نیز باید مراحل شست وشو و ضد عفونی کردن انگور را به روشی که پیش تر گفتیم، دنبال کنید. سپس، فر را روشن نموده و دمای آن را روی 107 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و خوشه های خرد شده انگورها را با فاصله روی سینی بچینید.
مراقب باشید، انگورها روی هم انباشته نشوند. سپس، سینی را در طبقه میانی فر بگذارید و حدود 4 ساعت صبر کنید تا حبه های انگور کاملا خشک شوند. در طول این مدت، چند بار به انگورها سر بزنید. به محض آن که دیدید انگورها مویز شده اند آن ها را از فر خارج کنید.
خوب است بدانید، زمان مورد احتیاج برای مویز شدن انگورها در فر تا مقدار زیادی به ابعاد دانه های انگور بستگی دارد. بنابراین، هر چقدر مقدار حبه ها بزرگ تر باشد، زمان لازم برای مویز شدن آن ها نیز بیش تر خواهد بود.
طرز تهیه کشمش سایه خشک
درست کردن مویز سایه خشک از برترین روش های طرز تهیه مویز خانگی است. این روش به ویژه مناسب افرادی است که در آپارتمان زندگی می نمایند و به فضای باز و تابش مستقیم آفتاب دسترسی ندارند. در این روش، پس از شست و شو و ضد عفونی کردن خوشه های انگور باید یک رشته طناب را در مکان مناسبی وصل کنید که جریان هوا برقرار باشد.
سپس، خوشه های انگور را روی طناب آویزان نموده و حدود 50 تا 60 روز منتظر بمانید تا حبه های انگور به مویز تبدیل شوند. پس از گذشت این مدت، دانه های مویز را از ساقه ها جدا نموده و آن ها را در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه مویز سیاه در خانه
- اگر می خواهید انگور را در آفتاب خشک کنید، به جای قرار دادن خوشه ها در سینی می توانید آن ها را در مکانی عاری از گرد و غبار روی طناب آویزان کنید.
- در طرز تهیه مویز خانگی، بهتر است از انگور سیاه دانه درشت بهره ببرید. انگور شاهانی مناسب ترین نوع انگور برای تهیه مویز است.
- خشک کردن انگور در سایه از برترین روش های تهیه مویز است و به محافظت از خواص و ویتامین های انگور یاری می نماید.
- در صورت استفاده از میوه خشک کن برای درست کردن مویز، انگور را بیش تر از 48 ساعت در دستگاه نگه ندارید.
- در هنگام تهیه مویز خانگی، مراقب باشید انگورها بیش از مقدار خشک نشوند و محصول نهایی از رطوبت و نرمی کافی برخوردار باشد.
بیشتر بخوانید:
ارزش غذایی مویز به عنوان میان وعده مدرسه و زنگ سرگرمی بچه ها
مویز یکی از خوشمزه ترین انواع خشکبار است که می تواند به تنهایی به عنوان میان وعده، با چای یا در انواع کیک ها و شیرینی ها مصرف گردد. این خوراکی لذیذ و ارزشمند به واسطه حجم قابل توجه ویتامین A، ویتامین C، آهن، کلسیم، پروتئین، فیبر، ویتامین E و … از خواص بسیار زیادی برای بچه ها هم برخوردار است.
مجموعه این مواد به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، ، بهبود بیماری های التهابی، بهینه سازی جذب آهن موجود در دیگر مواد غذایی، سلامت دهان و دندان، درمان ریزش مو و یاری به رشد موها، مقابله با ، تقویت استحکام استخوان ها و سلامت چشم یاری می نمایند.
از دیگر فواید مویز می توان به بهبود عملکرد مغز و حافظه، تقویت سلامت قلب، کنترل قند خون، رفع کردن حالت تهوع، جلوگیری از ضعف و خستگی و بسیاری موارد دیگر اشاره نمود.
بنابراین، همان طور که مشاهده می کنید، مویز می تواند گزینه خوبی برای پپک خوارکی مدرسه بچه ها یا تغذیه میان وعده افراد شاغل و کارمند در محل کار باشد.
سوالات متداول درباره تهیه مویز خانگی و نگهداری از آن
طرز تهیه مویز در میوه خشک کن چگونه است؟
برای تهیه مویز در دستگاه میوه خشک کن، ابتدا باید انگورها را به خوبی بشویید و ضد عفونی کنید. در صورت استفاده از انگور هسته دار، باید هسته ها را خارج کنید. سپس، دانه های انگور را به شکلی در دستگاه بگذارید که روی هم انباشته نشوند.
دمای دستگاه میوه خشک کن را روی 57 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و حدود 24 ساعت منتظر بمانید تا انگورهای آبدار و خوشمزه به مویز شیرین و خوش خوراک با ماندگاری بالا تبدیل شوند. پیشنهاد می کنیم هر 2 ساعت یک بار به دستگاه سر بزنید تا از خشک شدن حبه های انگور مطمئن شوید.
طرز تهیه مویز با تیزاب چگونه است؟
برای تهیه مویز با تیزاب، ابتدا باید خوشه های انگور را به مدت یک دقیقه در تیزاب غوطه ور کنید. سپس، انگورها را آبکشی کنید و در یک سبد بگذارید. سبد حاوی خوشه های انگور را برای 5 تا 7 روز در مکانی عاری از گرد و غبار قرار دهید. در این فاصله، هر روز به انگورها سر بزنید و آن ها را پشت و رو کنید تا همه دانه ها به صورت همزمان به مویز تبدیل شوند. با این روش، انگورهای شما با سرعت بیشتر و شکل ظاهری بهتری مویز می شوند.
اما مشکل اصلی این است که تیزاب به علت برخورداری از ترکیبات مضر می تواند برای سلامت عمومی بدن زیان آور باشد. به همین علت، در طرز تهیه مویز خانگی، استفاده از این محلول اصلا توصیه نمی گردد.
تیزاب کشمش چیست؟
تیزاب کشمش، محلولی است که از ترکیب آب، پودر کربنات سدیم یا پتاسیم و روغن سبزه تشکیل می گردد.
روش نگهداری از مویز به چه صورت است.
مویز خانگی خوشمزه را می توانید تا چند ماه در ظروف درپوشیده و در مکانی خشک و خنک نگهدارید.
محصولات مرتبط
زعفران نیم گرمی نوین زعفران
92,900 تومان 132,000 تومان 30% تخفیف
پودر فلفل سیاه 150 گرمی فامیلا
68,056 تومان 179,900 تومان 62% تخفیف
آبلیمو 1.5 لیتری مجید
60,900 تومان 69,800 تومان 13% تخفیف
سرکه قرمز 1000 گ وردا
57,900 تومان 66,600 تومان 13% تخفیف
مایع سفید نماینده 1*3 معمولی 4000 گرمی تاژ
65,723 تومان 91,536 تومان 28% تخفیف
منبع: افق کوروش