طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی اصیل و خوشمزه
به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، دلمه غذایی است که تقریبا در بیشتر کشورهای خاورمیانه با عناوین مشابه پخته می گردد. اما تنوع این غذا حتی در ایران هم از شهر به شهر فرق دارد قبلا در کتاب کاله طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی را مرور نموده بودیم و اینجا طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی را آنالیز می کنیم.
مواد لازم جهت تهیه دلمه برگ مو اصفهانی
- برگ انگور 60 عدد
- برنج 2 پیمانه
- پیاز 2 عدد
- گوشت چرخ نموده 1.5 پیمانه
- لپه 1 پیمانه
- سبزی دلمه 1 پیمانه
- کشمش نصف پیمانه
- خرما نصف پیمانه
- آب لیمو نصف پیمانه
- شکر 1 تا 2 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و ادویه به میزان لازم
طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی
1. آماده کردن برگ های انگور
اولین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی این است که برگ انگورها را آماده کنید. برای این کار برگ ها را خوب بشویید و بعد برای آن که نرم شوند در میزانی آب جوش بگذارید تا نرم شوند. بعد از مدتی که رنگ برگ انگور کمی عوض شد آب اضافه را خارج کنید و برگ ها را در سبد بگذارید.
2. آماده کردن برنج و لپه
درست مثل طرز تهیه دلمه برگ انگور ساده یکی از اولین کارها برای تهیه دلمه این است که برنج و لپه را بپزید. برای این کار برنج را آبکش کنید و لپه ها را با میزانی آب بپزید. فقط حواستان باشد برنج را بعد از آبکش نیازی نیست دم کنید. طرز تهیه برنج آبکش را می توانید در کتاب کاله بخوانید.
3. آماده کردن مواد میانی دلمه اصفهانی
حالا و در این مرحله نوبت آن رسیده که مواد میانی دلمه اصفهانی را آماده کنید. برای این کار پیاز را خرد نموده در روغن سرخ کنید بعد کمی زردچوبه به آن اضافه کنید. وقتی پیاز سبک شد و به رنگ طلایی در آمد گوشت چرخ نموده را اضافه کنید و تفت دهید بعد که گوشت میزانی سرخ شد کشمش و خرمایی که هسته آن را خارج نموده اید را به مواد داخل ماهیتابه اضافه کنید سپس به ترتیب برنج، سبزی دلمه و لپه را اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا با هم مخلوط شوند. مایه میانی دلمه شما آماده است.
4. آماده کردن سس یا چاشنی دلمه اصفهانی
بعد از این که مواد میانی آماده شد، باید چاشنی دلمه را آماده کنید برای سس دلمه اصفهانی باید آب، آب لیمو و شکر را با هم مخلوط کنید تا شکر کاملا باز گردد.
5. پیچیدن و پختن دلمه های اصفهانی
آخرین مرحله از طرز تهیه دلمه اصفهانی این است که برگ های انگور را بپیچید. برای این کار یک برگ انگور را صاف پهن کنید و میزانی از مایه را داخلش بریزید بعد دلمه را یا به شکل بقچه یا به شکل لوله ای بپیچید و در قابلمه مناسب بچینید. برترین روش های پیچیدن دلمه را در طرز تهیه دلمه برگ مو ببنید. سپس سس یا چاشنی را روی دلمه ها بریزید. بعد روی دلمه ها یک ظرف سنگین بگذارید تا باز نشوند. در نهایت در قابلمه را ببندید و اجازه دهید دلمه با دمای میانه به مدت 30-40 دقیقه بپزد.
نکات تکمیلی برای تهیه دلمه
همان طور که خواندید طرز تهیه دلمه اصفهانی هم مثل تمام دلمه های دیگر مانند طرز تهیه دلمه برگ مو کرمانشاهی کاری است که حوصله می خواهد اما نکات و فوت و فن دلمه برگ مو را بهتر است با دقت رعایت کنید.
استفاده از رب انار برای چاشنی دلمه
چاشنی که دلمه در آن پخته می گردد نقش موثری در عطر و طعم این غذا دارد. اگر دوست دارید غذایتان خیلی شیرین نباشد، می توانید شکر را حذف کنید و به جای آن رب انار بهره ببرید. در دستور تهیه دلمه با چاشنی رب انار توضیحات کاملی در خصوص تهیه چاشنی رب انار آمده است. به این ترتیب دلمه ملس خواهید داشت.
تهیه دلمه گیاهی یا بدون گوشت قرمز
اگر گیاهخوار هستید یا منع مصرف گوشت قرمز دارید می توانید به راحتی گوشت این غذا را حذف کنید. طرز تهیه دلمه ترکیه ای کاملا گیاهی است می توانید آن را امتحان کنید. یا حتی از گوشت مرغ بهره ببرید. طرز تهیه دلمه برگ مو با گوشت مرغ را هم می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید.
منبع: کتاب کاله