تور قطر: قطره آهن برای دندان بچه ها ضرر دارد؟

به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، آهـن از مـهـم تـرین ریزمغذی های لازم در همه سنین است و با توجه به فوایدش در سنین رشد معمولا مکمل دارویی آن، به صورت قطره، برای بچه ها تجویز می گردد؛ قطره ای که طعمی ناخوشایند دارد و به همین علت، برخی بچه ها از آن گریزان اند. با دکتر فرناز مهدی سیر، متخصص دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی، گفتگویی نموده ایم درباره شیوه مصرف و تاثیر آن بر دندان بچه ها.

تور قطر: قطره آهن برای دندان بچه ها ضرر دارد؟

همراه ما باشید و با تور قطر از مروارید خلیج فارس دیدن کنید و زیبایی های شهر دوحه را در خاطراتتان ثبت کنید.

قطره آهن برای دندان بچه ها ضرر دارد؟

تبادل نظر با دکتر فرناز مهدی سیر*

آهـن از مـهـم تـرین ریزمغذی های لازم در همه سنین است و با توجه به فوایدش در سنین رشد معمولا مکمل دارویی آن، به صورت قطره، برای بچه ها تجویز می گردد؛ قطره ای که طعمی ناخوشایند دارد و به همین علت، بعضی بچه ها از آن گریزان اند. با دکتر فرناز مهدی سیر، متخصص دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی، تبادل نظریی نموده ایم درباره شیوه مصرف و تاثیر آن بر دندان بچه ها.

چرا می گویند قطره آهن، دندان های بچه ها را سیاه می نماید؟

چون قطره آهن حاوی یونی رنگی است که می تواند در بزاق حل گردد و با رسوب و جذب سطحی روی دندان باعث ایجاد رنگ قهوه ای یا سیاه در دندان گردد.

آیا این قطره باعث پوسیدگی دندان ها هم می گردد؟

نه! علت اصلی پوسیدگی دندان، باکتری است که پس از متابولیسم مواد قندی خاص، ترکیبات اسیدی فراوری می نماید که این ترکیبات به تدریج باعث حل شدن ساختمان آهکی دندان ها، نرم شدن قوام آن و تخریب نسج دندان ها می گردد. قطره آهن هم به خودی خود باعث پوسیدگی نمی گردد. شیرین نماینده های این قطره ها هم از نوع سدیم ساخارین است که میکروب های پوسیدگی زا از آنها تغذیه نمی نمایند. بنابراین این قطره ها باعث پوسیدگی نمی شوند مگر اینکه به صورت ثانویه باعث تخلخل سطحی شده و جذب پلاک میکروبی را افزایش دهند که این امر می تواند با رعایت بهداشت دندان ها کنترل گردد.

خیلی از بچه ها طعم این قطره را دوست ندارند. این قطره را چطور باید به کودک داد؟

بهتر است قطره آهن به وسیله قطره چکان در خلفی ترین قسمت زبان چکانده گردد تا بلافاصله بلعیده و کمتر با بزاق مخلوط گردد. توصیه می گردد پس از دادن قطره آهن کمی به کودک آب بدهید تا محیط دهان کاملا تمیز گردد. در بچه های عظیم تر می توان قطره آهن را با آب میوه هایی مانند سیب و پرتقال مخلوط کرد و با نی به بچه داد. اصول بهداشت دهان هم حتما باید رعایت گردد؛ به این ترتیب که پس از خوراندن قطره آهن، دندان های کودک با گاز مرطوب تمیز گردد. بعلاوه می توان با استفاده از مسواک مخصوص شیرخواران، دندان ها را تمیز کرد. در صورت ایجاد تغییر رنگ در دندان ها هم می توان از خمیردندان های این گروه سنی استفاده کرد ولی به علت عدم توانایی کودک در چرخاندن آب در دهان، باید خمیردندان به وسیله گاز مرطوب تمیز گردد.

چرا این قطره باید مصرف گردد؟

وظیفه اصلی گلبول های قرمز خون، انتقال اکسیژن به بافت های بدن است زیرا سلول ها برای زنده ماندن و انجام فعالیت طبیعی خود احتیاج به اکسیژن دارند. آهن در ساختمان بعضی از آنزیم های مهم نقش دارد ولی بیشترین آهن بدن در هموگلوبین موجود در داخل گلبول های قرمز ذخیره می گردد که وظیفه آن حمل اکسیژن جذب شده از ریه به بافت هاست. بنابراین اولین عارضه کمبود آهن، کم خونی و در پی آن، انتقال ناکافی اکسیژن به بافت های بدن و عوارض ناشی از آن مانند تنفس سریع برای جبران کمبود اکسیژن، رنگ پریدگی، خستگی مفرط، کاهش ضریب فراگیری و ضریب هوشی، سردرد، ضعف سیستم ایمنی، اختلال های رشدی و... خواهد بود.

مصرف این قطره باید از چند سالگی آغاز گردد؟

از آنجا که در دوران جنینی، هموگلوبین بدن به وسیله خون مادر تامین می گردد و ذخیره آن تا سن 6 ماهگی در بدن کودک باقی می ماند؛ پزشکان، زمان لزوم استفاده از قطره آهن را از 6 ماهگی تا 24 ماهگی می دانند.

آیا می توان به طریقی اندازه جذب این قطره را کم و زیاد کرد؟

بله؛ مانند بسیاری از املاح دیگر، جذب این ماده هم به همراه مواد غذایی دیگر می تواند کاهش یا افزایش یابد. در این دوره سنی، مهم ترین ماده غذایی که باعث کاهش جذب آهن می گردد شیر است. بنابراین برترین زمان خوراندن قطره آهن در فواصل بین شیردهی است تا با جذب آهن تداخل ایجاد نکند. برعکس، ویتامین C باعث افزایش جذب این ترکیب می گردد. آب میوه هایی مانند سیب یا مرکبات یا سایر موادغذایی حاوی ویتامین C متناسب با سن کودک می توانند به افزایش جذب آهن یاری نمایند.

آیا این قطره، تاثیر نامطلوبی هم بر دستگاه گوارش کودک دارد؟

به هر حال، ممکن است مصرف آهن در بعضی بچه ها عوارضی مانند یبوست، اسهال یا دل درد ایجاد کند که در صورت بروز این مسائل، به مادران توصیه می گردد با پزشک مشورت نمایند.

پی نوشت ها :

* متخصص دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 28 شهریور 1400 بروزرسانی: 28 شهریور 1400 گردآورنده: aliporerahmati.ir شناسه مطلب: 1095

به "تور قطر: قطره آهن برای دندان بچه ها ضرر دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تور قطر: قطره آهن برای دندان بچه ها ضرر دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید