طرز تهیه آش دوغ ساده با برنج با طعم عالی و اصیل
به گزارش وبلاگ علیپور رحمتی، آش دوغ، یکی از محبوب ترین و اصیل ترین غذاهای ایرانی است که طعمی بی نظیر و عطر دلنشینی دارد. این آش خوشمزه و مغذی، با ترکیبی از حبوبات، سبزیجات و دوغ ترش تهیه و در منطقه ها مختلف ایران با دستورالعمل های متنوعی پخته می گردد و ما قبلا در کتاب کاله طرز تهیه آش دوغ اردبیلی را به عنوان یکی از انواع آش محلی مرور نموده بودیم. در این مطلب، قصد داریم شما را با طرز تهیه آش دوغ ساده با برنج خانگی آشنا باشید.
مواد اولیه برای طرز تهیه آش دوغ ساده با برنج
- نخود پخته شده 1.5 پیمانه
- برنج 1 پیمانه
- دوغ ترش 2 لیتر
- سبزی آش 200 گرم
- سیر 2 حبه (به دلخواه)
- نمک و فلفل به اندازه لازم
- پیاز 1 عدد میانه
طرز تهیه آش دوغ ساده
1. آماده کردن مواد آش
پیش از هر چیز و در اولین مرحله از طرز تهیه آش دوغ ساده با برنج ابتدا نخودها را با آب سرد بخیسانید تا نفخش کامل گرفته گردد. بعد از حداقل 8 تا 24 ساعت، نخودها را آبکش نموده و یک ساعت در قابلمه (یا نیم ساعت در زودپز) بپزید. برای آش دوغ، نخود باید از قبل پخته شده باشد.
در ضمن در طرز تهیه آش دوغ، برنج هم باید حدود دو تا سه ساعت خیس بخورد تا کاملا نرم گردد. دقت کنید که لازم نیست به برنج نمک اضافه کنید.
2. پخت اولیه مواد آش
برنج را داخل یک کاسه بریزید و بعد آرد را اضافه کنید و بعد تخم مرغ را اضافه کنید. (البته تخم مرغ را می توانید حذف کنید). علت اضافه کردن تخم مرغ این است که احتمال بریده بریده شدن آش بعد از اضافه کردن دوغ به صفر برسد. مخلوط تخم مرغ، آرد و برنج را کاملا با هم مخلوط کنید و بعد آب را اضافه کنید و هم بزنید. در نهایت مخلوط را داخل قابلمه بریزید و دوغ را اضافه کنید و هم بزنید.
مخلوط آماده شده را داخل قابلمه مناسب پخت آش اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید و به صورت مداوم مخلوط را هم بزنید تا جوش بیاید. در نهایت نخود پخته را اضافه نموده و حرارت شعله را کمی بیشتر کنید. دیگر احتیاجی نیست مخلوط را هم بزنید فقط در قابلمه را ببندید تا آش بپزد و غلیظ گردد.
نکته 1: اگر از دوغ ترش محلی برای تهیه آش دوغ استفاده می کنید باید حتما مخلوط تخم مرغ، آرد و برنج را ابتدا با آب مخلوط کنید و بعد دوغ را اضافه کنید تا ترشی آن متعادل گردد.
نکته 2: مواد را باید به صورت مداوم در حرارت ملایم هم بزنید تا آش شما بریده بریده نگردد.هم زدن را باید حدود 30 تا 40 دقیقه ادامه دهید.
3. آماده کردن سبزی
اکنون و در این مرحله که آش دوغ به جوش آمده باید نخود را اضافه کنید و در قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا مواد به خوبی بپزند. وقتی مواد کاملا پخت، سبزی مناسب این آش که معمولا شامل گشنیز و تره است اما می توانید کمی شوید و چند برگ نعناع هم به آن اضافه کنید را آماده کنید. سبزی های آش را باید کاملا ریز خرد کنید چون سبزی را باید در اواخر پخت اضافه کنید.
بعد از آماده شدن سبزی آش، سیرها را باید آماده کنید. برای این کار سیرها را پوست بگیرید و خرد کنید.
نکته: مقدار سبزی آش دوغ بسیار کم است و به عبارتی آش دوغ نباید بخاطر سبزی سفیدی خود را از دست بدهد.
4. پخت نهایی آش
وقتی که برنج آش دوغ خوب باز و له شد زمان آن رسیده که سیر له شده را اضافه کنید. بعد نمک و فلفل لازم را به مواد اضافه کنید. دقت کنید که مقدار نمک باید کم باشد چون ممکن است دوغ به مقدار کافی نمک داشته باشد. در نهایت سبزی را به آش دوغ اضافه کنید و هم بزنید تا کمی حدود یک ربع دیگر بپزد. آش دوغ شما به همین سرعت و سادگی آماده است. اکنون می توانید آن را سرو نموده و لذت ببرید.
نکات تکمیلی برای تهیه آش دوغ ساده با برنج
تهیه آش دوغ به نسبت تهیه آش رشته کار ساده ای است اما احتیاج به صبر و دقت دارد چون اگر این غذا در مراحل اولیه بعد از اضافه کردن دوغ به درستی هم زده نگردد، درست مثل طرز تهیه آش رشته با ماست که احتیاج به هم زدن دارد تا بریده بریده نگردد و ظاهری مناسب داشته باشد، باید در مراحل اولیه پخت بالای سر قابلمه بمانید تا حاصل کارتان خوب باشد. اما در کنار صبر رعایت نکات و فوت وفن های تهیه این غذا هم بسیار مهم است.
دوغ مناسب برای تهیه آش دوغ ساده
انتخاب دوغ مناسب، یکی از کلیدهای اصلی برای تهیه یک آش دوغ خوشمزه است. برترین گزینه برای آش دوغ، دوغ ترش طبیعی است. دوغ ترش طبیعی، طعم و عطر اصیل تری به آش می دهد و باعث می گردد که آش غلیظ تر و خوشمزه تر گردد. از دوغ های صنعتی هم می توانید بهره ببرید اما توجه داشته باشید که طعم آش شما ممکن است کمی متفاوت گردد.
برنج مناسب آش دوغ ساده
برای تهیه آش دوغ، بهتر است از برنج دان بهره ببرید. این نوع برنج ها، قوام بهتری به آش می دهند و باعث می شوند که آش غلیظ تر گردد. برنج را باید قبل از استفاده حداقل به مدت یک ساعت خیس کنید تا زودتر بپزد.
استفاده از گوشت قلقلی برای تهیه آش دوغ
اگر در پی یک آش دوغ کامل تر و مغذی تر هستید، می توانید از گوشت قلقلی هم در آن بهره ببرید. برای تهیه گوشت قلقلی، گوشت چرخ نموده را با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و ادویه های دلخواه ترکیب کنید و سپس به صورت قلقلی درآورید. گوشت قلقلی ها را قبل از اضافه کردن به آش، کمی سرخ کنید تا طعم بهتری بگیرند.
سبزی مناسب آش دوغ و مقدار آن
سبزی آش دوغ، یکی از مهم ترین اجزای این غذاست. سبزی های مناسب برای آش دوغ عبارتند از تره، شوید، نعناع، جعفری و گاهی اوقات اسفناج. نسبت سبزی ها به سلیقه شما بستگی دارد، اما معمولا تره و شوید بیشترین سهم را دارند. برای تهیه یک کیلوگرم آش دوغ، حدود 500 گرم سبزی خرد کافی است.
زمان پخت مناسب تهیه آش دوغ ساده
زمان پخت آش دوغ به عوامل مختلفی مانند نوع برنج، اندازه مواد اولیه و حرارت بستگی دارد. به طور معمول، آش دوغ حدود یک تا یک و نیم ساعت زمان می برد تا جا بیفتد.
غلظت مناسب آش دوغ با برنج
برای غلیظ تر کردن آش دوغ می توانید کمی آرد را در آب سرد حل نموده و به آش اضافه کنید.
- طعم دار کردن آش: برای طعم دار کردن آش می توانید از ادویه هایی مانند زردچوبه، دارچین، زنجبیل و فلفل سیاه بهره ببرید.
- تزیین آش: آش دوغ را می توانید با پیاز داغ، نعناع خشک، کشک، پیازچه و گردو تزئین کنید.
- نگهداری آش: آش دوغ را می توانید در ظرف دربسته در یخچال به مدت 2-3 روز نگهداری کنید.
تهیه آش دوغ به روش های مختلف
آش دوغ در شهرهای مختلف ایران به روش های متفاوت تهیه می گردد هر چند تقریبا مشابه هستند که یکی از معروف ترین روش های تهیه این آش مربوط به کردستان است که می توانید طرز تهیه آش دوغ سنتی و خوشمزه کردستان را در کتاب کاله با جزییات مطالعه کنید.
منبع: کتاب کاله